Menu

Kopytka Łosia

Blog kulinarny małego łosia

Pesto pietruszkowe

losiuniek

pesto_z_pietruchy_2

Pesto w polskiej wersji. Najlepiej wykonać je w moździerzu, ale jak go nie posiadamy lub mamy mniej czasu możemy je wykonać w blenderze- wystarczy wszystkie składniki impulsywnie blendowa do odpowiedniej konsystencji. Nadaje się do kanapek, mięs, makaronu i wielu innych.

 

SKŁADNIKI:

  •         1 pęczki pietruszki
  •         1 łyżki pestek słonecznika
  •         1 obrany ząbek czosnku
  •         spora szczypta soli
  •         olej rzepakowy
  •         2-3 łyżki ulubionego  żółtego sera startego na drobnej tarce- u mnie gouda

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Czosnek z solą utrzeć w moździerzu na pastę, dodać natkę pietruszki, pestki słonecznika, 4 łyżki oleju i ucierać do odpowiedniej konsystencji. Dodać jeszcze w razie potrzeby oleju oraz ser i wymieszać.

 

SMACZNEGO!

pesto_z_pietruchy_1
Wersja obiadowa z domowym makaronem tagiatelle:

pietrucha_makaron_pesto

 

 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [najlepsze gry mmorpg] *.opera-mini.net

    Trzeba mieć naprawdę talent, żeby coś takiego wykonać :)

  • losiuniek

    Dziękuje za słowa uznania :) Pesto mimo wszystko jest bardzo proste, tym bardziej jeśli wykonujemy je w blenderze :>

  • bryssska

    muszę końiecznie spróbować jak mi pietruszka tylko wyrośnie; pozdrawiam

© Kopytka Łosia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci